tisdag 27 maj 2014

HM-holken.

Trots mina farhågor att flugsnapparen övergivit kameraholken, så finns den kvar och häckningen har börjat på allvar. Nu på morgonen har den lagt de första äggen. Tillsvidare har två stycken ägg blivit värpta.

söndag 18 maj 2014

Rosenfinken.

Nu har så också rosenfinken kommit tillbaka hit till oss, för att häcka och fira den ljusa och härliga sommaren med oss.

DSC_6975

Bostadsbrist?

 

Här slåss man om en gammal unken holk och ett stenkast bort finns min nya, fina och moderna kameraholk, men si sådant förstår man sig inte på och helst undviker man sånt.

DSC_6945 DSC_6946b

lördag 17 maj 2014

Knipan, snapparn och tytan.

Idag har knipmamman fått ut sina ungar ur holken och hon simmar i ån med sin avkomma i släptåg. Tråkigt nog så försöker några kråkor nappa åt sig någon unge, men det verkade nog vara misslyckade försök.

DSC_6923


Också flugsnapparen har hittat Siilas och inkvarterat sig i en holk där.

DSC_6914

DSC_6916


Göktytan gjorde också återbesök i holken vi husvagnen. Skulle vara trevligt om den hittade på att häcka där.

 DSC_6927DSC_6932

fredag 16 maj 2014

HM-holken….

 

…. verkar att ha fått inflyttade gäster. HM-holken sidan har uppdaterats.

16.5 HM-holken

Härligt väder ikväll och göken gal i väster. Första gången jag hört göken i vår.

Lövsångare. (?)

 

DSC_6885

torsdag 15 maj 2014

Vem är jag?

DSC_6876

Finns det någon bland bloggbesökarna som kan identifiera denna fågel. Den verkade vara intresserad av en holk och försvarade den till näbbar och klor mot andra småfåglar som kom i närheten. Försökte mig på en gissning som säkert är åt skogen, men jag drog till med en ??????????. Kanske någon med bättre kunnande, kan ge en kommentar?






DSC_6878


Gjorde ett nytt besök till Kvärnlindo för att kolla den mystiska fågeln och där satt den och hade koll på holken. Och nu tände det plötsligt för mig att detta är ju en göktyta och en annan tyta ropade en bit bort i skogen. Hoppas den gillar holken och har sin häckning där i sommar.

onsdag 14 maj 2014

Huggorm och viltkamera.

 

Jag gick på stigen i skogen på väg att besöka och kolla en viltkamera, när plötsligt ögonen föll på denna långa och slanka varelse. Hon låg i gräset bredvid stigen och värmde sig i solskenet, vilket nog verkade göra sin verkan, för pigg och snabb i rörelserna var den. Detta var vårens första ormnotering för min del.

P5140121 P5140122


Också viltkameran gav en liten utdelning i form av en (flera)bild(er) på en råget.

Rådjur Bb 13.5

Ringduva.

DSC_6836 DSC_6837

tisdag 13 maj 2014

Flugsnapparna.

Andra dagen sedan den anlände Kvärnlindo och dom är redan hemmastadda i en holk. Det kan bara tolkas som att det är ett par som häckade i samma holk ifjol och nu har återvänt till samma boplats.

DSC_6792 DSC_6784
Självklart att denna holk är vår, inte behöver vi titta på några andra bostäder.

måndag 12 maj 2014

Flugsnapparen.

 

Så har också snapparen anlänt Kvärnlindo. Såg den första gången denna våren idag. Såg jag inte helt fel så var det ett par, som flög omkring där och försökte hitta något ätbart, vilket inte är helt lätt nu när det finns minimalt med flygande insekter. Hoppas vi får sommarvärme snart så häckningen kommer igång.

DSC_6761 DSC_6770

söndag 11 maj 2014

Flyttbestyr?

DSC_6741

 

 

Stora lass byggmaterial forslas ut ur en holk och transporteras till en annan holk i närheten …. varför? Har fåglarna fattat bättre tycke för den andra holken och flyttar bomaterialet, eller är det så att dom helt enkelt stjäl material från en nära granne?

 

 

 

 

DSC_6740

lördag 10 maj 2014

“Hannes”

Hannes för för tillfället ett lugnt och stillsamt (ensamt) liv. Inga stora variationer i tillvaron.

DSC_6720

onsdag 7 maj 2014

Finkar….

…. i minut och parti!

DSC_6649 DSC_6651
DSC_6638 DSC_6633


Ännu kan knipor ses simma parvis i ån och tycks inte ha påbörjat någon häckning, kanske är det ungfåglar eller kanske bara senfärdiga individer? Men ännu är det ingen panik med häckningen och gott om holkar finns det till förfogande.

DSC_6657

tisdag 6 maj 2014

Påminnelse!

 

Jag har öppnat en ny blogg där bilder och videosnuttar kommer att publiceras från mina KAMERAHOLKAR.

Talgoxen har nämligen börjat föra in bomaterial i KL-holken  (Kvärnlindo) och jag skall försöka att uppdatera sidorna dagligen tills ungarna är flygga. (om det blir några ungar).

Finnes en länk till höger, till KAMERAHOLKAR.

måndag 5 maj 2014

Kolam.

 

P5050120Jag gjorde en förmiddagsutflykt till mitt skogsskifte vid Kålkärret i Kolamby.

Åbäket lastades på bilsläpet och transporterades till Kaggesbacka mellan Gökbacka och Aspfors. Den avlastades vid ägovägen som leder utmed ån ner till Hjulfors. Ägovägen var i hyfsat skick, så det var inga problem, endast ett stort träd som låg tvärs över vägen, såg lite hotfullt ut. Jag tog lite sats och åbäket tog ett språng och med en rejäl studs så var jag över. På återfärden tog jag det lite försiktigare och fastnade tvärs över trädstammen, men med vinschens hjälp kom jag lugnt och försiktigt över.

P5050114

jo,…. mitt skogsskifte det har ju vuxit till sig hyfsat och ser riktigt fint ut. Men tyvärr så ligger ett tiotal omkullblåsta träd, som borde huggas upp och leverers till försäljning eller göras till ved. Men på grund av skiftets svårtillgängliga läge är det nog svårt att kunna göra något åt saken.

Vägen från Kaggesbacka till Hjulforsen går tätt intill ån och nu när träd och buskar ännu är lövfria, så har man en god överblick över vattnet och de kringliggande områden. Det var en hel del fågelliv utmed vägen och på de kringliggande ägorna. Dock kunde jag inte upptäcka några rariteter, utan endast de vanliga arterna. Den mest anmärkningsvärda var nog rödhaken, som verkade finnas lite här och där.

DSC_6619

På återvägen upptäckte jag en rådjurs bock på ängarna på andra sidan ån, nedanom aspfors gårdarna. Som vanligt var den mycket vaksam och tog till flykten när jag försökte fotografera den. Oturligt nog så fans det mycket sly och kvistar i vägen, så det blev inga fina bilder denna gång. Kanske senare?

lördag 3 maj 2014

Våren.

DSC_6599

Snart når våren sin kulmen och naturen grönskar och blad och blommor spränger sina knoppar och slår ut i blom. Kabbelekans blad har växt upp och snart lyser forsens- och åns stränder gula av dess blommor. Redan nu har häggens blad slagit ut och träden har fått en grönskiftande färg.

Men snart stiger också myggorna upp från vattensamlingars botten och vi får en massa aggressiva, nykläckta myggor att dras med, men det är ju helt normalt i våra trakter. (det negativa med våren)

DSC_6600

 

 

 

 

 

 

 

 

Småfåglarnas häckning har ännu inte kommit igång på fullaste allvar, åtminstone holkhäckarna håller ännu endast ett bevakande öga på holkarna, men visar nog ibland ett svagt intresse att dra igång byggandet. Endast ett par pilfinkar har hållit på redan en tid och visat stort intresse för en holk på gården och tycks ha beslutat att denna holk är vår och här har ingen annan något att göra.DSC_6606

 

 

Jag väntar med spänning på att någon skall invadera mina kameraholkar och göra sig hemmastadd i dem. Skulle vara intressant att kunna följa med deras häckning från bobyggandets start tills ungarna är vuxna och lämnar holken.

fredag 2 maj 2014

Sångare?

I en grantopp sitter denna tippa och drar en (enligt bilden) drill. Synd att jag inte kan uppfatta dess sång med min dåliga hörsel. Men vem är denna sångare? Själv skulle jag tippa på en järnsparv, men vad säger fågelkännarna?

(Lite svårt med färgerna i solskenet.)

DSC_6534 DSC_6536

torsdag 1 maj 2014

Trevlig 1:sta maj alla!

Hade en riktigt förnämlig gäst vid husvagnen idag. Kanske nu inte riktigt så sällskaplig av sig, men trevligt ändå att den besvärade sig att göra ett 1:sta maj besök hos mig.

DSC_6514