onsdag 26 juni 2013

Ormen.

 

Denhär krabaten har jag haft nöjet att träffa på i flera dagar nu. Jag borde nog, som Kattraati från Kokkola, känna på den och se om den har blivit tam.

DSC_4488b P6250109
P6250111  

tisdag 25 juni 2013

Krusbärsstekel.

 

P6240108

Såklart så har krusbärsstekeln hittat också till min krusbärsbuske. På ett dygn har den blivit nästan kaläten av stekelns glupska larver. Jag försökte börja plocka bort dem, men det verkade nog vara ett hopplöst jobb, för larverna finns ju i tusental överallt i busken. Det blev att koppla på storahjärnan och hitta på någon lösning. Om lösningen var bra eller dålig vet jag inte, men larverna droppade ner som en hagelskur på sommaren. Lösningen var nämligen att göra det varmt om baken på larverna. Jag tände på en blåslampa och gjorde några välriktade svep i och runt busken, så nog fick dom hett om öronen alltid. Vad busken tyckte om proceduren vet jag inte, men det visar sig säkert senare.

P6250113

P6250113b

måndag 24 juni 2013

Supermångubbar och supergäddor.

Här har man gått och spanat nästan hela kvällen, för att få se en liten glimt av den mångomtalade/mångomskrivna supermångubben, men inte ens en liten skymt av gubben fick jag se. Men kvällen har ju varit den härligaste kväll hittills i sommar. Lugnt och stilla sedan vinden mojnat och midnattssolen sakta dalade ner bakom skogen. Därtill har “kranka” hållit mig stadigt sällskap hela kvällen, så inte behövde man känna sig ensam.

I väntan på att mångubben skulle göra sitt inträde, nappade jag ett kastspö ur husvagnen och fördrev tiden en stund med lite spinnfiske. Inte gick det lång stund innan det small till och ett susande hördes från rullen. Jag kände genast , att nu är det något större på gång och visst blev kampen ganska lång och hård innan gäddskrället tröttnade och gav upp. Inte var det någon gammelgädda precis, men ändå en firre på ca 3 kg. Vad skall man göra med en sån, när man inte vill ha någon fisk och vill slippa allt besvär. Jo…. man kastar i den i vattnet tillbaka och låtsas om ingenting. Nog är det ett dumt tilltag, när det finns så stort överskott på stora gäddor i området, men är man bekväm och lat, så gör man så.

23062013189

Klockan visar nu midnatt och jag gick ut för att kolla mångubbens existens, och visst hade han stigit upp över horisonten och exponerade hela sin lekamen. Nog var han stor och trind, men någon supermångubbe var han inte, utan nog var det den gamla bekanta gubben jag fick se, så det finns nog bara en mångubbe, det är jag övertygad om.

DSC_4477

måndag 17 juni 2013

Lunch.

 

Jag satt och åt mina potatisar, med diverse tillägg, när jag upptäckte att det  på andra sidan glasrutan också pågick ett måltidsintag. I björken på gårdsplanen framför köksfönstret, där har jag nämligen ett fågelbräde där jag trots sommartider nu och då lägger ut lite fågelmat, fanns en större hackspett med sin nästan fullvuxna unge. Där satt ungen på sin kvist och mamman kilade fram och tillbaka mellan fågelbrädet och ungen och med den medhavda maten matade modern sin matfriska avkomma, som lät sig väl smakas.

Naturligtvis greppade jag kameran och försökte smyga mig ut för att få några fina bilder av föreställningen, men såklart var försöket dömt att misslyckas och när jag trots största möjliga försiktighet försökte öppna dörren, så flög modern iväg, men den ännu inte fullärda ungen blev kvar och försökte gömma sig i björkens lövverk. Trots det misslyckade fotograferingsförsöket hann jag ändå få en bild av den något skymda junioren.

DSC_4382 DSC_4384

tisdag 11 juni 2013

Sländor.

 

DSC_4222Fyrfläckig slända.

DSC_4197bTrollslända.

DSC_4256Blå Jungfruslända.

torsdag 6 juni 2013

Belöning.

 

DSC_4234

Det känns bra att få se resultat av att viltvården som man hjälpt till med, ger resultat. Idag när jag vandrade på ägovägen ner mot ån, hörde jag på avstånd kniphonans ihärdiga lockande och jag förstod att nu är det dags för ungarna att lämna holken, som finns på andra sidan ån och jag tänjde på stegen för att hinna se när ungarna hoppade ur holken, ner till en för dem främmande värld. Men tyvärr hann jag inte riktigt, utan blev kanske en halv minut för sent, ty hela familjen simmade redan i vattnet. Men roligt att se att häckningen lyckats, åtminstone i den holken.

DSC_4228

DSC_4229

DSC_4250En eftersläntare som nästan tappade bort sig, men återfann nog det övriga gänget.

Jag laddade också upp en videosnutt på YouTube av familjen, filmad med 500 mm brännvidd, på frihand, därför mycket rörlig bild! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CcCKlU5aHWg