tisdag 31 maj 2011

Grönsiska.

Grönsiska.

 

Grönsiskan är inte direkt någon ny bekantskap för mig, men jag tror inte att jag fått den fotograferad någon gång tidigare och inte blev det några pangbilder nu heller. Har nog kollat i mina bildsamlingar, men inte hittat någon bild på grönsiskan, så dessa bilder får duga som dagens observation. Man kan ju i alla fall se att det är en grönsiska, bland sälgträdets gulgröna“blommor”.

 

 

Grönsiska.

måndag 30 maj 2011

Friluftskväll.

Gräsandhane

Ja… så har man spenderat en helafton vid Kvärnlindo. Det ihållande regnvädret gav vika och solen tittade fram, men inte precis någon sommarvärme och den kalla blåsten vill inte ge med sig heller, men det blev ändå en gemytlig kväll med kaffe och korvgrillning. Men skådespelet i omgivningen inte att förglömma, det är nog ändå det kanske mest rogivande. Gräsandparet som troget besöker forsen, infann sig också ikväll, nu båda samtidigt. För det mesta har hanen rört sig ensam, men ikväll hade han sällskap av sin dam.

Gräsänder Gräsänder


Också hackspetten är en trägen besökare vid husvagnen och dristar sig att söka mat vid fågelbrädet fast jag finns i närheten. Alltså ingen rädder för vargen här.

Större hackspett


Skrattmås

 

Ikväll fanns också ett gäng skrattmåsar, som cirklade på låg höjd över vattnet och troligtvis jagade fiskyngel som kläkts under våren.

 

 

 

 

Bofink

Det täta lövverket på träden gör att småfåglarna hålls mera i skymundan nu, men deras sång hörs i omgivningen och visst kommer dom fram ibland, när dom vet att man är i farten och det vankas lite tillskott i födan.

lördag 28 maj 2011

En upplevelse….

....ekorre

….som man inte alla dagar får se i naturen, hade jag förmånen att uppleva idag. En upplevelse som inte är många förunnade, eller kanske lämpligare att skriva, att det inte är en helt vardaglig händelse för de flesta. Som av bilderna kan ses, så är detta en varelse som de flesta naturvänner känner igen. Att få se den i dess rätta naturmiljö, gjorde att upplevelsen kändes ännu större.

Att jag träffade på den på tidiga kvällen ca sextiden, förvånar mig, för enligt vad jag förstått är dessa nattaktiva och rör sig mest i skydd av mörkret. Men den här satt lugnt på sin kvist och dåsade i det bleka solskenet, ända tills jag började sikta på den med kameran. Sakta började den smyga iväg uppför den grova granstammen, men den gjorde ingen panikflykt, så jag fick en del fotografier på den, men de flesta blev oskarpa och kasserades. På vägen uppför trädet försvann den bakom stammen och trots ihärdigt spanande såg jag den inte mera. Vid granskning av trädet upptäckte jag en ekorrlya som den eventuellt använde som bostad för tillfället och nu kröp in och gömde sig i.

....ekorreEkorrlya

Tittar man lite närmare på bilderna kan man se (läs fantisera) att det kanske är en dam och kanske ännu därtill är i slutet av graviditeten. Kanske blir det småttingar till sommaren, vem vet? Det troliga är nog att den bebor ekorrlyan, för med den stora magen kommer den nog inte in i någon fågelholk.

torsdag 26 maj 2011

Göken aktiv ikväll.

 

Lånad bild.

Första gången som jag hörde göken denna “sommar”. Och inte var det vilken gök som helst, utan dess kukku hördes rakt västerifrån, vilket enligt gamla sägen betyder bästergök. Vill man vara lite skrockfull så kan man hoppas att det blir en bra sommar.

Göken satt i ett träd ca. 100 meter ifrån mig, så naturligtvis hämtade jag kameran, för att om inte annat, så få en distansbild av den, men icke, precis när jag skulle trycka av så flög den iväg. Så inte blev det någon bild denna gång. Otur skulle jag kalla det.

onsdag 25 maj 2011

Vad är nu detta?

 

Kanottransport.

Ja…. så kan man nog undra, köra omkring med åbäket, med kanadensaren efter, på torra land. Men som allt annat så har också detta sin förklaring. Saken är nämligen så att jag transporterade kanadensaren till Grynno och stationerade den nedanom forsen där. Vi har mycket vatten i ån och strömmen är hård i forsen, så jag är inte kar nog att forsla upp kanoten, varken i vattnet eller på land. Nu får den vara stationerad vid Grynno i väntan på gynsammare vattennivå. Det går ganska enkelt för mig att ta mig till och från Grynno med hjälp av åbäket, om man inte ids använda apostlahästarna.

Trailer!


Ps:  Kan också noteras att jag hade en rosenfink på gräsmattan vid gården, idag. Ds

måndag 23 maj 2011

Försommar.

 

Häggblomster

I mitt tycke upplever vi nu den bästa tiden på året. Nu håller häggarna på att slå ut i blom och sprider sin väldoft, likaså börjar liljekonvaljernas vita blommor att skymta bland de gröna bladen. Men allt det goda har ju också sina negativa sidor, nu har myggorna också infunnit sig, inte ännu i stora mängder men nog tillräckligt för att irritera och reta en skogsvandrare, men så har det ju alltid varit. (Inte gräsklippningen att förglömma)

Liljekonvalj


Påfågelöga

 

Många vackra och färggranna varelser finns det i vår natur, bara man har ögonen öppna och ändå är det bara en liten bråkdel av helheten som man upptäcker. (på bilden en vacker påfågelöga)

 

 


Här kämpas det febrilt och fötterna går som propellrar för att ta sig upp för den hårda strömmen.

Motströms

lördag 21 maj 2011

En hälsning till Hannu.

 

En pensionärs kaffebord.

Uteservering

Synd bara att man är som “Majaback koddo…..utan ro” och ceremonin är undanstökad på ett par minuter.


Senare…….

Över

 

Festen är över!

onsdag 18 maj 2011

Herr gräsand….

 

Herr gräsand

….ses numera göra sina utflykter för det mesta ensam, utan frugan. Vilket med stor sannolikhet betyder att damen har lagt ägg någonstans i närheten och ligger och värmer avkomman. Hoppas dom får vara i fred för rovdjur och även människor, så att häckningen lyckas.

 

Herr gräsand


Flygfän   Flygfän

Där det finns blommor finns också en hel del småkryp som trånar efter sötman som blommorna bjuder på. Också sol och värme behövs för att hålla dessa småflygare igång.

lördag 14 maj 2011

Kabbelekan….

Kabbeleka

….har nu slagit ut i full blomning och forsens stränder pryds av den gullysande blomman. Kabbelekan trivs på våta marker, på å- och sjöstränder. Jag har läst någonstans att kabbelekan blommar när göken gol, men det stämmer ju inte riktigt på våra breddgrader…. eller kanske?

 

Kabbeleka

torsdag 12 maj 2011

“Mitt i naturen” vid Kvärnlindo.

 

Gräsandpar

Satt och betraktade ett par vackra gräsänder idag. Sköna, härliga fåglar som utförde sina, troligtvis dagligen återkommande göromål, nämligen vila, kroppsvård och intag av den nödvändiga näringen. Vackert att skåda dessa fåglar i en lugn och trygg miljö, utan störande element. Bara forsens sövande brus hörs i bakgrunden. Soligt och varmt väder och skönt att bara sitta och titta och lyssna, när våren, eller kanske man kan kalla det för försommar, bjuder oss på stora och snabba förändringar i naturen. Nu sker det mycket i vår fina natur, trädens knoppar sväller och bildar små gröna mössöron på grenar och kvistar, gräset grönskar och frodas och liljekonvaljernas blad rullar ut sig och snart slår dom ut i blom. Också Kabbelekans gula blommor börjar skönjas vid vattenbrynet på forsens strand. Man kunde ana att man själv var en liten del av naturen, där man satt “mitt i naturen” och mediterade och i minnet reste tillbaka i tiden, när vi byns barn lekte och grejade vid forsen och ån. Många vattenhjul och turbiner har snurrat under tidens gång och flottar har byggts, somliga mindre- och somliga bättre flytande, men en rolig tid var det.

Gräsandpar  Gräsandpar


 

Snapparpar

 

Nu har också “snapphanen” fått hem sin maka. Om det är första- andra- eller tredje giftet kan jag ju inte uttala mig om, men åtminstone en fru har anlänt till Kvärnlindo. (Snapphanen har flera fruar har jag hört. Kanske har den anammat afrikanska traditioner). Troligtvis är det tjo och tjim och klackarna i holktaket nu, kan man tänka sig.

tisdag 10 maj 2011

Sommardag. (och grönbena)

 

grönbena

Soligt och varmt också idag, riktig sommar nu för tillfället. Ja…. riktigt så mycket sommar att jag t.o.m. hängde upp hängmattan vid husvagnen och dåsade till en stund. Också cykelrundan avverkades enligt det planerade schemat. Kameran finns ju naturligtvis alltid med och kom också till användning i dag. På en åkerkant utmed vägen befann sig ett par grönbenor,  vilka letade mat vid dikesrenen. (jag tror det var grönbenor, men är inte säker. Kanske någon annan kan bekräfta det från bilden.)

måndag 9 maj 2011

Kvärnlindo aktuellt.

Flugsnapparhanen har återvänt till Kvärnlindo och fördriver tiden, i väntan på att fruntimren skall komma, med att inspektera holkarna. En del holkar är redan reserverade, men kan nog tänkas att spekulanterna får ta sitt pick och pack och leta nya fastigheter åt sig, ifall snapparen gör anspråk på deras utvalda holk. Ps: Om jag inte såg riktigt tokigt så kunde jag märka att en av fruntimren hade anlänt idag.

Flugsnapparhanen


Även dessa domherrar som under vinterns gång besökt fågelmatningen vid Kvärnlindo har varit ett sammansvetsat par och ännu ses de tillsammans besöka samma plats dagligen. Det verkar ju vara ett hållbart äktenskap.

Domherreparet


Också sportfisket verkar ha kommit igång och dessutom med ganska hyfsat resultat. Två nöjda grabbar briljerade stolt med sin nyfångade gädda.

Nöjda grabbar

söndag 8 maj 2011

Fjärilar.

Fast största delen blommor och andra nektarproducerande växter saknas ännu, så har en hel del fjärilar vaknat till liv och flyger runt i solskenet.

NässelfjärilPåfågelöga

På bilderna en Nässelfjäril och en Påfågelöga, fotograferade idag.

fredag 6 maj 2011

Fågelobservationer.

Jag satt en stund i det värmande solskenet vid husvagnen idag och roade mig med att kolla upp och fotografera fåglarna som rörde sig i närheten. Jag publicerar här en bildkavalkad på de tippor som jag lyckades fånga på bild.

KavalkadPå bilden: Drillsnäppa, bofink hane, bofink hona, grönfink, större hackspett, nötskrika

Förutom dessa såg jag blåmes, talgoxe och en svartvit flugsnappare (hane), gulsparvar, samt ett par knipor som simmade i ån.

söndag 1 maj 2011

1:sta Maj….

 

Trana….och jag gjorde en liten förmiddagstripp med “åbäket” i min närmiljö. Tråkigt nog var jag dåligt förberedd och hade inga struvor och inget mjöd med mig i ränseln. Men det blåste en kall nordlig vind, så kanske den största njutningen av mjöddrickande ändå hade uteblivit. Det bar av till Siilasängen, för en liten kontroll av vårvattentillståndet samt förekomsten av vårens vadarfåglar. Flödvattnet har lagt sig, så ingen nämnvärd översvämning på odlingarna mera. Ingen trängsel för vadarna heller, endast en ensam trana, samt några drillsnäppor som ivrigt letade något ätbart på den blöta marken.

.Drillsnäppor