Jag tog en koll på strömstaren vid Fossas och nog var han på plats, i färd med att inmundiga dagens lunch. Dock var fotoavståndet ohjälpligt för långt.
Jag tog en koll på strömstaren vid Fossas och nog var han på plats, i färd med att inmundiga dagens lunch. Dock var fotoavståndet ohjälpligt för långt.
Jag gjorde en sväng till Fossas åbro för att kolla vatten och isläget där. Ännu strömmar vattnet fritt utmed hela forsavsnittet, så ingen panik för Hanna (Hannu) ännu tillsvidare. Men håller kölden i sig några veckor ännu och vattennivån sjunker mycket till, så kan det nog vålla en del problem. Men nog tror jag Hannu fixar det även denna vinter.
Strömstaren har också lämnat sina vattendrag i norr och sökt sig mera söderut i landet. Även våra trakter har nu besök av dessa skickliga dykare, som orädd dyker ner i det iskalla vattnet för att leta föda bland stenarna på forsens botten. Också vid Fossas höll en strömstare till och simmade och dök i det strömmande iskalla vattnet. Tyvärr låg kameran hemma på köksbordet, så det blev inga bilder. Jag åkte dit lite senare, men då var fågeln redan borta, men fanns säkert någonstans i närheten, så nya observationer kan säkert göras.
Ännu en svidande kall morgon med en isande nordlig vind. Med andra ord så blir det en innesittardag idag igen. Min fågelmatningsrunda till Kvärnlindo och Torppi är avverkad och jag har just intagit mitt förmiddagskaffe och jag sitter och studerar fåglarnas ihärdiga stressande att hinna få sin beskärda del från fågelbrädet. Om dom sen orkar äta upp allt som dom nappar åt sig, eller gömmer dom det för framtida behov, det vet jag inte, men bråttom har dom.
Solen har just stigit över trädtopparna, så det verkar bli en klar och solig dag, trots kylan och nordanvinden.
Inte mycket noterbart som man kan kläcka fram ur skallen nuförtiden. Bara kallt och åter kallt, samt därtill en bitande vind. Enda utomhus aktiviteten är nog den dagliga turen till småfåglarna. Dom bör ju få sin ranson av solrosfrön samt lite brödbitar, vilka nötskrikorna roffar åt sig i ett nafs.
Idag flög en liten talltita i mitt köksfönster, så att den tuppade av totalt. Jag hittade den livlös i snön under fönstret, så jag tog in den i värmen och småningom började den få liv igen. Den t.o.m. tog sig en flygtur inne i stugan, vilket vållade mig besvär att fånga in den igen. Det lyckades så småningom och jag satte ut den på verandan, varifrån den småningom försvann. Hoppas den klarade sig med endast lindrig hjärnskakning.
Ja…man har kommit så långt på livets steniga stig att allt inte är i topptrim och det behövs en del mekaniska och motordrivna grejor för att man skall kunna göra sina dagliga utsvävningar. Också jag kom att införskaffa en motordriven “rullstol” för att underlätta turerna till mina fågelmatningar. Inte speciellt trevligt med motorbullret när man rör sig i naturen, men som tur är så reagerar inte djuren och fåglarna så värst negativt på åbäket.
Ån ligger nu inbäddad i ett täcke av is och forsens brus har tystnat. Endast ett stilla porlande mellan stenarna, påminner om att det ännu finns liv i naturen. Också småfåglarna jobbar på för att bygga upp en energireserv för den kalla vinterperioden. Små grupper av svanar flyger oroligt från och till, kanske samlas dom i större grupper för att dra sig längre söderut, till mera öppet vatten.
Allt tyder på att vintern har kommit för att stanna, men som alltid förr så efter vintern kommer det nog en vår.
Jag spenderade ett par timmar vid Kvärnlindo idag igen. Och det var ett ganska bra tilltag, för under tiden jag var där, kom en stor flock gråsiskor, kanske ett hundratal, och började kalasa på frön ur alkottarna och björkhängen. Kanske inte något unikt med en så stor flock gråsiskor, men för mig var det nog en speciell upplevelse med så många gråsiskor på en gång, samt därtill på riktigt nära håll. Jag har nog sett någon mindre flock där också tidigare, men inte sådana här stora mängder. Det är ju trevligt med lite nytt mellan varven.
Jag besökte en av fjolårets fågelmatning och lade lite solrosfrön på samma stubbe som senaste vinter och vips så var dom där, nämligen en hel flock tofsmesar. Det verkar nog som att dom kommer ihåg, år från år, var dom tidigare har blivit serverade mat. Också andra mesar kom för att kolla vad som var på gång.
Eftersom vädret var utomordentligt stannade jag till ett par timmar vid husvagnen och gjorde upp en brasa i grillgrytan och grillade ett par korvar, som smakade ypperligt i det klara vintervädret.
Här blir det både rökt och grillat
Visst kom han till sist, tofsmesen som jag väntat till Kvärnlindo, en tid nu. Jag var och fyllde på frön på fågelbrädet och satte mig för att beskåda de hungriga stackarna som anlände matbordet. Och bland dom andra mesarna fanns också den väntade tofsmesen. Jag tror att han var ensam av sin art, men nog drar han flera med sig så småningom. Mycket försiktig och rädd av sig, så det blev inga bra foton av den. Men nog skall vi bli mera bekant så småningom. Nästan alla övervintrarna, börjar småningom vara noterade. Jag kan ju sätta trädkryparen som nästa objekt att invänta.
Naturligtvis så har jag också idag besökt Kvärnlindo och mina små kompisar där. Naturligtvis så skulle dom också ha sin dagliga godisranson som dom mottar med samma iver och glädje som småbarn tar emot karameller. Som bilderna visar så har vi uppnått ganska stort förtroende för varandra. Men så träffas vi ju också alla dagar och jag sitter och pratar med dem under tiden dom stillar sin hunger. Ja… man börjar smått känna sig som en i gänget. Haha……
Jag har gjort några visiter nu och då till “Fossas” för att kolla fågel- och djurlivet där, men inga spännande observationer har jag noterat. En knipa har jag dock kunnat betrakta under flera besök. Den dyker och letar ätbart i strömmen nära bron. Om det är en vingskadad individ, som saknar flygförmåga, har jag inte kunnat avgöra, för den har inte gjort några försök att flyga iväg. Vem vet, kanske får Hanna sällskap av en annan “invalid” i vinter, om hon ännu lever och har hälsan.
Idag på morgonen besöktes gårdsmatningen, för första gången i höst, av en mindre flock pilfinkar.
Pilfinken är mindre och mera kompakt än sin släkting gråsparven. Chokladbrun hjässa, ljus ring kring halsen och en svart fläck på kinden är utmärkande kännetecken. Den färgprydliga dräkten finns även hos honan och ungfåglarna vilket inte är fallet med gråsparven.
Vanlig fågelbordsgäst.
Lever under större delen av säsongen på ogräsfrön. Ses ofta på fågelborden där de äter solrosfrön och hampfrön. Havre duger också utmärkt.
Svartmesen är vår minsta mes. I huvudsak är den knuten till barrskog och mest trivs den i mer eller mindre rena granbestånd.
En stor del av svartmesarna stannar kvar i närheten av sin häckningslokal även under vintern och stryker då omkring i flockar med andra mesar.
Jag satt en stund utanför husvagnen och roade mig med att mata småfåglarna, ur handen. Men oj… vilken bästis man har blivit med dem. Att titorna kommer och plockar frön ur handen har jag sett tidigare, men att också svartmesarna är så tillgivna har jag inte sett tidigare. Dom kommer och sätter sig på mitt huvud och tigger och ber om att jag skall servera dom lite godis. Och oblygt sätter dom sig i min hand och kalasar på fröna.Jag väntar nu bara på att tofsmesen också skall infinna sig på fågelbrädet.
Blåmesen är den näst minsta av mesarna. Bara svartmesen är mindre. Boet bygger blåmesen i holkar och trädhåligheter. Blåmesen är också en av mina absoluta favoriter på fågelbrädet. En pigg och vaksam liten krabat.
Vila infor södernresan?
Tiden för svanarna att börja dra sig söderut börjar vara inne nu. Senast idag flög en svanplog på låg höjd,över mig, med näbbarna riktade söderut. Knappast bar dagens flykt så väldigt långt söderut, men dom börjar kanske säkerställa sig om att dom har badvatten, när vintern gör sitt intrång här norröver.