söndag 31 oktober 2010

Domherren.

PA312131

Domherren har nu också börjat utnyttja fågelbrädet vid Kvärnlindo. Det är ju trevligt att det blandas in lite nya arter med det vanliga gänget.

Tar man några steg tillbaka i tiden, så var domherren mycket sällsynt den här tiden på året. Den kom fram ur skogen, endast en tid under den kallaste perioden under vintern. Men såklart har den också blivit mera urbaniserad på grund av den lättillgängliga födan som vi serverar på fågelbräden i våra trädgårdar.

Mycket livligt på serveringen idag när skymningen började lägga sig över Kvärnlindo. Inte någon skillnad på vän eller fiende eller bror eller syster, när det gäller att nappa åt sig av solrosfröna. Alla som kommer för nära får en snyting.

PA312126

Ölburken har blivit mäkta populär, särskilt för talltitorna.

fredag 29 oktober 2010

Järpbesök.

PA272087b

När jag anlände till Kvärnlindo kunde jag konstatera att jag hade gäster från det högre fågelståndet, på besök. Inga rariteter precis, men inte heller av de vanliga dagsbesökarna. När jag anlände till husvagnen, såg jag ett par järpar som promenerade på ägovägen, strax utanför. Tyvärr verkade dom inte sakna mitt sällskap, utan dom promenerade genant iväg längre bort, för att försvinna i den rikliga vegetationen.

Jag väntar också att någon söderut flyttande strömstare småningom skall uppenbara sig i den strömmande forsen, men nog kanske jag får vänta förgäves, men vem vet.

PA272087d

Bilderna fotograferade genom bilfönstret, därav den dåliga kvaliteten.

torsdag 28 oktober 2010

Petter.

PA262080b

Petter återvände i går, till sitt jobb med holken. Han verkar nog vara en sån typ som inte får något gjort. Han bara kommer och visar upp sig och försvinner sedan. Inte bryr han sig om något att äta heller. Kanske bäst så?

Jag gjorde en tur till Grundfors och kollade vattnet där och visst var det ett mäktigt sprut genom dammen.

Jag har hållit en fågel- och fotofri dag idag, så inget dagsfärskt att notera.

PA262080c

PA272087

Vattensprut!

tisdag 26 oktober 2010

Petter.

PA262080

Nu var den där…Spetten, som jag saknat hela hösten. Där satt den, som en skugga i det tjocka diset och hackade och bearbetade en fågelholk, vid husvagnen. Vad det nu sen är för nytta med hackandet, vet jag inte, men kanske ingångshålet inte är tillräckligt noggrant gjort, utan bör fixas till lite. Men trevligt ändå att han kommer på besök.

Svartmesen verkar också återkomma dagligen, för att få sin del av fröportionen.

PA262080a

måndag 25 oktober 2010

Fågelliv.

PA242037b

Jag satt en stund idag och kollade aktiviteterna på fågelbrädet vid husvagnen. Jag kunde konstatera att det går livligt till vid matbordet, det kan ju inte vara bra för magen att stressa på, som de små liven gör. Hur som helst, så verkar dom nog må riktigt utmärkt bra och solrosfröna har en strykande åtgång.

PA242037b2

 

Också svartmesen antog inbjudningen och lät sig väl smakas.

PA242037b3

Däremot har rödhaken inte visat sig den senaste tiden, så han har troligtvis tagit sitt förnuft tillfånga och börjat flytten till mera sydligare och varmare länder. Han hade nog inte så stor chans att överleva de kallaste vintermånaderna här.

söndag 24 oktober 2010

Fullmåne.

PA242037

 

 

Efter ett par dagar med snö och slask, får man vakna upp efter en klar natt med några köldgrader och fullmåne.

 

 

 

 

PA242037a

lördag 23 oktober 2010

God Jul……

PA232026

….skulle man kanske kunna önska er, särskilt om man tittar ut genom fönstret. Ja… vår värld förändrades totalt över en natt. När man öppnat gluggarna och tittade ut genom fönstret, såg man bara vitt överallt, Under natten hade marken blivit övertäckt av ett 6-7 cm tjockt lager av nyfallen snö. Inte något man går och önskar sig, men man får ju acceptera att vintern står och klappar på dörren.

PA232025

fredag 22 oktober 2010

Gråsiska.

PA191984e3En liten, gråbrun fågel med röd pannfläck, liten svart hakfläck och djupt kluven stjärt.
De klänger omkring i björkarnas grenspetsar och hänger ofta upp och ned. Vissa år invaderas landet av gråsiskor medan andra år uteblir de nästan helt. Björkfrön är huvudföda men under sommaren även insekter och på resten av året andra finare frön.


PA191984d4

onsdag 20 oktober 2010

Större hackspett.

P3101891

Var håller hackspettarna till? Jag har sett endast en stycken vid Kvärnlindo, men ingen här hemma. Har dom haft ett dåligt häckningsår, eller vad månne det bero på? Hoppas den återvänder till mina domäner, den är ju ändå en av de vackraste fåglar i våra trakter. (enligt mitt tycke).

tisdag 19 oktober 2010

Guldgrävare?

 

PA191979

Det bökas och gräves på mina åkrar och ägor nu. Kanske ligger det guld eller skatter gömda i den kalla jorden. Nej… inget guld eller dyrbara skatter hittades, men stenrik blev man alltid på kuppen.

Verkligheten är den att det har grävts ner en ny vattenledning till nya grannens (Mias) hus. Det gjordes en förgrening på min stugtomt, där den nya ledningen tillkopplades. Samtidigt monterades en avstängningsventil till min stuga, vilken saknats tidigare.

PA191982

PA191984

 

Och visst blev man stenrik på kuppen! Blinkar

PA191973

måndag 18 oktober 2010

Ny vecka,

fysio3

Så har man varit och tagit en riktig rivstart på den nya veckan, hos fysioterapeuten. Det blir igen att gå och tycka synd om sig, ett par dagar. Men visst är det bra att få musklerna uppmjukade nån gång emellanåt.

söndag 17 oktober 2010

En bild säger mer än 1000 ord?

 

Eller vad berättar bilden? Kanske Pontus vet?

stövla

 

Dagens naturbild.

PA171961

Söndag.

Jag sitter här vid mitt köksfönster och betraktar det stillsamma livet
utanför glasrutan. Solens sken färgar skogen i bakgrunden i guld.
Småfåglarna har ingen sovmorgon, utan det råder en ständig tävling om
solrosfröna. Ett gäng kajor gör en runda runt omgivningen, men försvinner småningom ur mitt blickfång. Hackspettarna saknas helt på fågelmatningen, nu i höst, men kanske dom återkommer så småningom.
Inlägget skrivs på telefonen så det får bli som ett testinlägg. (Bild
kommer senare.)

PA171959

fredag 15 oktober 2010

Kvärnlindo idag.

PA151937

Vinterväder idag också, med växlande snöfall och solsken. Temperaturen ligger runt nollsträcket och svag vind. Otroligt nog så har en tunn isskorppa lagt sig på en del av ån, men inte kan man tro att den hålls kvar så länge. Det är ju ändå bara mitten av oktober ännu.

Jaa….så var det rapporten från Kvärnlindo och livet där, vilket inte förändras så mycket från dag till dag. Men visst utökas fågelarterna på fågelbordet allt emellanåt.

 

PA131912d

En ensam knipa simmade runt och letade något ätbart i det grunda vattnet. Hoppas den inte är skadskjuten, utan en frisk individ som klarar vintern på ett eller annat sätt.

 

Här en kavalkad av endel besökare på fägelbrädet idag.

Blåmes.

PA151955

PA151945e

PA151945c

PA151937b

PA151943

Nytt för dagen är att svartmesen har nu också hittat till matbordet.

torsdag 14 oktober 2010

Skolbuss i diket.

Skolbuss i diket i Terjärv

En trafikolycka med en skolbuss inblandad inträffade vid 8-tiden i morse i Terjärv. Ingen av de 13 skolbarnen i bussen skadades.

Skolbarnen fick skjuts till skolan med en ersättande buss.

Olyckan inträffade på ett vägavsnitt mellan Terjärv och Kortjärv 3 km från centrum. Väglaget var mycket halt vid tidpunkten för olyckan.

(Källa ÖT)

skolbuss

onsdag 13 oktober 2010

Koltrasten vid Kvärnlindo.

 

PA131912

Allmänna kännetecken: En mörk, stor trast. Hanen helsvart, honan och ungfågeln mörkbruna. Blandas ofta med stare men skiljs från denna på den långa stjärten och att den rör sig genom att hoppa jämfota.
Storlek: Längd 23,5–29 cm, vikt 80–135 g.
Bo: På marken eller i ett träd, oftast på under 3 m höjd. Stor variation på boplatser. Byggt av torrt gräs och lera, fodrat med tunna strån. Liknar björktrastens bo, men kännetecknas av rikligt med grön mossa i ytterväggen.
Häckning: Lägger 2–6 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 11–14 dygn. Ungar i boet 12–16 dygn. Häckningstid mycket lång, speciellt i södra Finlands städer, där bon har påträffats från februari till november.
Utbredning: Häckar i södra och mellersta Finlands bland- och lövskogar. Utbredningen minskar norrut men sträcker sig till södra Lappland. Finlands population beräknas till 300 000–450 000 par.
Flyttning: I huvudsak nattflyttare. Höstflyttningen i september-november, återkomst i mars-april. En del övervintrar i Finland, men största delen flyttar till Västeuropa.

Föda: Ryggradslösa djur, bär, frön.
Läten: Lockläte ett klirrande “srri”, varningsläte “tsiih” eller hamrande “pli-pli-pli”. Sången ljudlig, melodisk med mörk klang. Börjar sjunga redan mycket tidigt på våren, aktivare i gryningen och i skymningen.

Koltrasthanen har gulorange näbb och kolsvart fjäderdräkt. Honan har en brungrå fjäderdräkt, strupen är ljus och på bröstet syns svaga prickar. Ibland kan honan ha ljust på buken och förväxlas då med ringtrast. Den unga koltrasten är varierande mörk och kännetecknas av en starkt rostfärgad fjäderdräkt, som finns kvar ända till förhöstens ruggning. Koltrastens tarser är mörkbruna. Näbben är hos den adulta hanen gulorange, den första vintern svartbrun och senare delvis gul. Honans näbb är mörkbrun och delvis gul eller första vintern mörkbrun. Iris är mörkbrun.

Koltrasten förväxlas ofta med staren. Staren är mindre och har kortare stjärt. Ett bra sätt att skilja på arterna är sättet att röra sig på marken: koltrasten hoppar och staren går.

Koltrasten är Nylands landskapsfågel.  (Nature Gate)

PA131911

tisdag 12 oktober 2010

Snö !!!!!

Djävul Jävlar också nu kom det, det förhatiska vita eländet som kommer ner från himmelen. Ja…den kom faktiskt, årets första snö, åtminstone en månad för tidigt. Enligt nyhetsnotiser så har landet genomlidit en svår snöstorm, med tiotusental strömlösa el abonnenter. Detta verkar ju illavarslande för den närmaste framtiden.

PA121866

 

Ännu finns det några rönnbär kvar på de snöklädda trädgrenarna och koltrastarna passar på att plocka i sig de röda bären.

PA121866b

PA121874b

 

En oidentifierad krabat som fotades genom husvagnsfönstret och fick kanske en aning förvrängd färgteckning, men ser rätt exotisk ut. Kanske en bergfink korsad med en brushane?

PA121907a

måndag 11 oktober 2010

Höststorm.

Ångande arg I gårkväll fick vi uppleva höstens första riktiga storm. Inte tror jag att den orsakade några större skador, men den tog ändå mitt “fatimansgarage” med dunder och brak. Det blev att plocka isär det sent i gårkväll, i mörker och storm. Tur att man var så klok att man körde ut bilen tidigare på kvällen, för jag hade mina aningar om att det kunde ske, när stormbyarna blev bara kraftigare senare mot kvällen. Nåja… inga större skador uppstod.

Jag var idag på morgonen på fysikaliska behandlingar, så de närmaste dagarna kan bli plågsamma igen, men man börjar ju bli van med eländet. Sjuk

Idag fick jag också några rätt så hyfsade bilder på min favorit rödhaken. Förövrigt ganska blåsigt idag också och kyligt som tusan.

PA101832c

PA101832e

söndag 10 oktober 2010

Friska vindar.

Jag cyklade ner till husvagnen idag också. Mulet väder med kraftiga stormbyar, så inte precis något idealväder. Jag satte igång värmeaggregatet och snart var det varmt och skönt inne i vagnen. En kopp kaffe måste man ju ha när man sitter och spanar ut på livet utanför. Fåglarna har bråttom att nappa åt sig av maten, innan kompisen snor åt sig allt. Också rödhaken vågade sig fram och letade mat på marken under fågelbrädet.

Också jag själv vågade mig på en promenad, i sakta mak, till senaste vinterns fågelmatning utmed “lavskrikans stig”. Nog gick det någotsånär men nog kändes det bra att sätta sig ner på någon stubbe allt emellanåt.

PA101835b

PA101835c

 

Det sista skriket av fröautomater testas vid vagnen.

PA101830

PA101832