torsdag 30 september 2010

Fågelliv.

Jag satt en god stund, ja..kanske ett par timmar och bara matade och tittade på småfåglarna vid husvagnen, idag. En del har blivit så tama att dom kommer flygande och nästan nuddar i mig, när jag anländer med min velociped. Speciellt en talltita har blivit så tam att den äter ur min hand. Trevligt när den kniper fast sina klor i mina fingrar och pickar i sig av solrosfröna. Man kan ju säga att vi blivit riktiga bästisar. Förståss var ju också talgoxarna och blåmesarna närvarande, dom hör  ju också till stamgästerna.

Också andra arter kommer och kollar vad det bjuds på för gott för dagen. Rönnbären är ju ett välkommet tillskott i födan för vissa arter, såsom trastar och koltrastar samt också sidensvansarna vilka inte visat sin närvaro, åtminstone ännu, vid Kvärnlindo.


Talltitorna hade bråttom att plocka åt sig fröna.


En ensam ynklig rödhake visade sig i buskaget.


Även hackspetten gjorde en snabbsyn av fågelholkarna.

onsdag 29 september 2010

Höstens rönnar.

Denna höst har rönnarna visat upp all sin färgprakt, till glädje för det mänskliga ögat. Nu tjänar dom också fåglarna genom att servera dem sina vackra orangeröda bär. "Sura sade räven om rönnbären", men det tycker inte trastarna, som nu har bråttom att plocka i sig av rönnarnas rikliga bärskörd. Säkert en vitaminrik kost som säkert är välkommen inför höstens flyttning.


söndag 26 september 2010

Älgar.

I gårkväll i skymningen, stod dessa ståtliga djur och poserade en bit från vägen. Dagsljuset hade redan övergått till skymning, så möjlighet till några fina bilder hade redan gått förbi. Såklart tog jag några bilder och visst ser man vad dom föreställer, fast kvaliten är lite si och så!


lördag 25 september 2010

Höstdag.

En riktig ruskig höstdag idag med ihållande regn. Jag passade på att göra lite närmare bekantskap med gästerna på fågelbordet vid husvagnen. Dom är mycket tillgivna och tacksamma för varje litet frö som serveras dem. Dom till och med dristar sig att plocka åt sig frön som serveras från handen.



fredag 24 september 2010

onsdag 22 september 2010

Torrt.....


Det börjar kännas torrt innom bloggandet för mig för tillfället och utsvävningarna i naturen är för tillfället ganska begränsade på grund av mitt nedsatta fotarbete, så kameran åtnjuter riktiga latmansdagar och det blir glest mellan nya bilder.

En av höstens guldvingar får utgöra den visuella delen av dagens inlägg.

tisdag 21 september 2010

21 september.


Ring in, ring ut, man kan nog med fog påstå att sommaren nu är slut. En stor del av trädens löv har fallit och ligger nu och skräpar på marken. Kyligt och småregnigt väder därute idag.

lördag 18 september 2010

Svartmesar och fågelholkar.


Vad har svartmesarna för intresse av fågelholkarna denhär tiden på året? Knappast rör det sig om bostadsspekulationer, men kanske finns det en hel del ätbart inne i holkarna, såsom flugor, spindlar och andra insekter som stadgat sig för vintern.

Långbackaforsen.


Långbackaforsen i ny tappning. Kanske dags för inplantering av öring?


onsdag 15 september 2010

Forsrestaurering.

Restaureringen av forsarna i nejden pågår som bäst. I dagens läge är det forssen vid Långbacka som står i tur. Meningen är att återställa forssarna i dess ursprungliga skick, såsom dom befann sig innan dom ränsades till förmån för flottningens befrämjande. Nu försöker man att göra miljön för fiskarna mera trivsamma och skapa mera gynsamma lekplatser, genom att plasera ut större stenar och gräva diverse gropar i bottnen och också tillsätta grovt grus på bottnen på vissa ställen i forssen, vilket särskilt gynnar öringen, vid eventuell inplantering av denna. Man försöker också få till stånd en höjning av vattenståndet, under den torra tiden av året.

Inte tror jag att det behövs några större åtgärder i Långbackaforssen. Den har ju en ganska naturlig botten och en lämplig fallhöjd.



lördag 11 september 2010

Bärfis.

Bärfisar är en stor grupp av insekter som har fått sitt namn efter att en del arter sprutar ut en obehaglig luktande vätska för att skrämma bort rovdjur. Den stickande odören kommer av att vätskan innehåller små spår av cyanider. Bärfisar har också en mycket rörlig sugsnabel med stickande och sugande mundelar som de använder till att äta med och långa, känsliga antenner som är ledade i fem segment. Kroppen är oftast ganska platt och ryggskölden är tydligt fyrdelad. Färgerna varierar mycket beroende på art, men många bärfisar, särskilt i tropikerna, är klart färgade i rött, blått och grönt. Längre norrut är de flesta arter mest bruna eller gröna. De varierar i storlek, från ungefär 5 till 45 mm. (Wikipedia)



tisdag 7 september 2010

Vargspindel?

Mycket dålig bild, men bild som bild och spindel som spindel. Man ser ju ändå att det är en spindel!

söndag 5 september 2010

Vild/tamkatt.


"Hannu" precenterar på sin blogg en vildmink som förirrat sig i hans minkfälla. Mycket bra att dessa fångas och plockas bort ur vår natur, där de inte hör hemma. Men det finns också andra rövare som strövar runt i naturen. Här har jag ett exempel som uppenbarade sig nere vid ån idag, när jag satt och betraktade småfåglarna. Detta kan ju vara en tamkatt, men nära någons gårdstomt var den ju inte. Kan ju också vara en (förvildad-)vildkatt, som hela tiden stryker runt i skog och mark och lever bl.a. på småfåglar. En sådan hör ju inte hemma i vår fauna.