tisdag 31 augusti 2010

Nötskrikan.



"35 cm. En brokig, duvstor fågel med så karakteristisk fjäderdräkt att den knappast kan förväxlas med andra fåglar. Något mindre än en kaja. Rödgrå med klarblå vattrad vingfläck. Pannan svartvit, strimmad. På hjässan en fjädertofs, vita stjärttäckare rätt bakom de blåmattade fjädrarna, svarta vingkanter, ljusgrå översida."

onsdag 25 augusti 2010

Vid fågelbordet.

Snart är tiden inne när småfåglarna behöver hjälp att hitta sin dagliga föda. 

"Om du vill lyckas med fågelmatningen ska du starta tidigt. Då vänjer sig fåglarna vid att det finns mat hos dig. I villaområden och andra stadsmiljöer handlar det ofta om gråsparvar och/eller pilfinkar, ute på landsbygden om mesar och ibland även pilfinkar. Det är fåglar som häckar i närheten och som stannar kvar i trakten året om. Att få dessa på sin sida är viktigt eftersom de lockar till sig mera tillfälliga besökare. Om en överflygande flock med t.ex. domherrar ser att det råder tät trafik till ett visst fågelbord, slår de sig gärna ner för att ta del av det som bjuds."

Vid fågelbordet vid husvagnen har jag lagt ut lite smått och gott och en hel del  talgoxar och blåmesar infann sig snabbt och plockade åt sig av godsakerna. Också några ströfåglar av andra arter visade intresse för maten.


Tillochmed en rödhake kom och provsmakade.


Blåmes.

tisdag 24 augusti 2010

Vargspindel.

Vargspindelhona med äggkokong.

Citronfjäril.


Citronfjärilar flyger från mars och långt in i september. Då den övervintrar som imago kan citronfjärilen ses redan tidigt på våren. Citronfjärilen utvecklas till fjäril under hösten, men parar sig inte förrän på våren. Den enskilda individen lever ovanligt länge för att vara en fjäril, och det händer att övervintrade individer fortfarande är i livet då nästa generation kläcks i början på juli.

Källa: Wikipedia.

torsdag 19 augusti 2010

Gamla bekanta.

Träffade häromdagen på ett gäng bekanta från senaste vinter. På vägen till vinterns utfodringsplats blev jag mottagen med ett livligt kvittrande och tjattrande av ett gäng småfåglar, där det fanns Tofsmesar, några svartmesar samt någon talgoxe. Ett par, som jag tror var grönsångare, vilket jag inte är helt säker på, fanns också med i sjakki.


Grönsångare???

torsdag 12 augusti 2010

Sensommarafton.

En härlig sensommarkväll, kanske sommarens skönaste kväll, vad vädret beträffar. Lagom svalt, solsken och totalt lungt, inte ett löv på träden rörde sig. Konstigt nog höll sig myggorna också borta, vilket också bidrog till att kvällen kunde avnjutas i det fria. Jag har suttit ett par timmar vid Paradiso och bara njutit av stunden.

Under den torra och heta sommaren har ån lidit av extrem vattenbrist, men efter senaste tidens häftiga åskregn har vattnet stigit till det motsatta. Ån är nu fylld till sina breddar och forssens brus kan åter avnjutas. Också "näcken" hade kommit fram ur sin gömma och satt på "Perris" brygga och gned fram sina melodier ur sin slitna fiol. Hoppas på flera sådanahär kvällar, så kan man ta en riktig grillafton nere vid ån.


Aftonens solnedgång.

tisdag 3 augusti 2010

Trafikoffer. ( Utter )


På en cykeltur idag kunde jag besviken bevittna att en stor vacker utterhane fallit offer för trafiken. Tråkigt att vårt relativt lilla utterbestånd reduseras på detta sätt. Tidevarvet är ju sådant att folk har bråttom och kanske kör fort och är inte tillräckligt uppmärksam på vägen framför. Jag har också märkt att man ligger ganska illa till när man cyklar på våra, många gånger smala vägar. Folk gör omkörningar fast det kommer mötande trafik emot, vilket inte är trevligt när man åker cykel.

(Nedre bilden,  kolla hålet under högra ögat,  ser faktiskt ut som ett kulhål.)

måndag 2 augusti 2010

Fågelliv.

Det är tyst och stilla i markerna nu. Åtminstone verkar det så när man är ute och vandrar i naturen, men skenet bedrar. De flesta fåglarnas sång har tystnat, men sätter man sig ner och håller korpgluggarna öppna, märker man nog snart att det är liv och rörelse i buskar och snår. Största delen av årets fågelungar är flygga och har lämnat sina bon och har lärt sig att leta sin föda själv och klara sig på egen hand. Men familjebanden är starka och de flesta håller ihop tills höstens flyttning.

Fågeln på bilden tror jag är en svartvit flugsnappare hona, kanske en ungfågel. Rätta mig om jag har fel! 

söndag 1 augusti 2010

Gärdsmyg.

Efter en tids torka i natur- och fågelskåderi, upptäckte jag idag en eller kanske flera, jag kunde inte med säkerhet bekräfta det, gärdsmygar. Dom höll till i några täta snår i närheten av min husvagn. Kanske var det vuxna ungar från årets kull, eller kan också ha varit några andra småfågelarter? Omöjligt att med blotta ögat kunna identifera tipporna i det täta lövverket. Kameran hade jag ju förståss till hands, så ett par bilder fick jag av gärdsmygarna, som jag med säkerhet kunde identifera.