fredag 30 april 2010
Kusinerna berg- och grönfink.
( Wikipedia )
torsdag 29 april 2010
tisdag 27 april 2010
måndag 26 april 2010
Morgonjumppa.
lördag 24 april 2010
Bofinken.
fredag 23 april 2010
Vårflödet.
Idag kunde jag betrakta ett par grågäss? (eller ev. sädesgäss?) dock på långt avstånd, så det blev inga bra bilder, men det får duga. Fälten var öppna, så att smyga sig närmare var dömt att misslyckas. Samtidigt kom en större flock gäss flygande med riktning norrut.
torsdag 22 april 2010
Sex eller siamesiska tvillingar?
onsdag 21 april 2010
Romantik och dramatik.
Nu på våren utspelas en hel del dramatik i naturen när djur och fåglar planerar inför sommarens familjetillökningar. Hanarna strider och jagar varandra för att få behålla sina utvalda damer för sig själva. Därtill hör ju också att få visa upp hur vackra och starka dom är, för att sedan få föra sina egna gener till följande generation.
Jag satt ikväll nere vid ån och beskådade kniphanarnas vilda jakt på varandra, fram och tillbaka outtröttligt. Honan följde lungt med skådespelet på avstånd och tycktes ha sin partner färdigt utvald. Troligtvis var det en rivaliserande hane som hade trängt in på deras revir och skulle jagas bort. Och visst hade dom redan tagit bostället i besittning, för medan jag satt där och beskådade skådespelet, flyger honan upp och rakt in i en holk som jag satt upp för något år sedan. Sannolikt är det samma par som häckade i holken ifjol. Också då utspelades samma procedur, med vilda jakter och strider. Man får hoppas att häckningen lyckas i år och knipornas antal ökar med några stycken.
Också bland andra fåglar utspelas slagsmål och vilda jakter för att vinna sin utvaldas gunst. På bilden två sädesärlor som prövar sin snabbhet och styrka.
tisdag 20 april 2010
Vårfisket.
Så har också kassfisket i forssen kommit igång. Dock inget allvar varken från fiskarnas eller fiskarens sida. Dagens fångst blev inget att skryta med, men några små abborrar och en liten gädda hade förirrat sig i kassen.
måndag 19 april 2010
Myrstack.
Vårpaddling.
söndag 18 april 2010
lördag 17 april 2010
Gräsand.
"Gräsanden är den vanligaste simanden och förmodligen den mest kända anden. Den häckar gärna nära människan i parker och invid vatten i städer men även i näringsrika sjöar, skogsmyrar, vid havskuster osv. Boet läggs vanligtvis på marken, under buskage, men även i trädhål, andkojor, eller på byggnader. Flertalet gräsänder flyttar till nordsjöländerna under vintern."
onsdag 14 april 2010
Sorgmantelfjäril.
"Denna fjäril, liksom alla andra fjärilar, genomgår under sitt liv fyra olika stadier; ägg, larv, puppa och fullvuxen (imago). En sådan förvandling kallas för metamorf fullständig os.
Flygtiden, den period när fjärilen är fullvuxen, infaller från juli till september och efter övervintring i april och maj året därpå. Under våren parar sig fjärilarna och honan lägger äggen på trädkvistar ett par meter från marken. Ur ägget kläcks larven."(wikipedia)
tisdag 13 april 2010
Vårvatten.
måndag 12 april 2010
Räven.
Den låg med ryggen mot mig, så jag försökte med några visslingar, få den att lyfta på huvudet så jag skulle få nunan också med på någon bild. Inte ett litet ryck på öronen ens, så den sov nog lungt och djupt. Jag beslöt att smyga mig närmare och samtidigt gå runt och närma mig från andra sidan, vilket lyckades utmärkt. Men samtidigt fick jag vinden i ryggen, så risken var stor att räven skulle få vittringen av mig i sin känsliga nos. Men inte ett darr ens i öronspetsarna, så den sov nog djupt och kanske drömde om sommarens kommande äventyr. Jag smög mig närmare och tog några bilder samtidigt, för att inte missa den helt ifall att den försvann som ett rött sträck över kalhygget. Men ingen större reaktion ännu, men småningom började öronen visa en viss orolighet och den lyfte sömnigt på huvudet och tittade på mig med smala sömniga ögon, utan att fatta vad som var på gång. Dess förvirring gjorde att jag i lugn och ro kunde fotografera den och småningom hoppade den ner från stenen och promenerade lungt en bit därifrån. Ännu verkade det som om den inte hade någon uppfattning om situationen. Plötsligt vände den om och sprang lungt förbi stenen där den hade legat och plötsligt blev det spring i benen och den försvann som en röd blixt in i skogen. Men fina bilder blev det som minne av räven.
lördag 10 april 2010
Tofsvipan.
"Den är en av de större vadarna, med kontrastrik teckning i svart och vitt och en tydligt spretande tofs i nacken. Benen är ganska långa. Tofsvipan är ungefär lika stor som en kaja men har längre ben. Den blir ungefär 31 cm lång, med ett vingspann på 67-72 cm.
Könen är lika och även fåglar i juvenil dräkt har en liknande fjäderdräkt.
Buken och kroppssidor är vita, vingarna svarta på ovansidan men skiftar liksom ryggen i blågrönt. Halsen är svart runt om, liksom näbben, strupen, hjässan och tofsen, medan huvudets sidor är vita. Honan har kortare tofs och är ljusare vid näbbens rot och på strupen, och har alltså ett mindre kontrastrikt utseende. Närmast kroppen har vingen ett tydligt, brett vitt band, som är mycket synligt i flykten. Undergumpen är roströd.
Båda könen får i vinterdräkt (juli-februari) ljus strupe och en gulbrun ansiktsfärg."
(Wikipedia)