söndag 31 januari 2010

Sista januari.



Slut på januari månad och det känns som 'bliido' nu när kvicksilvret hoppat upp till minus tio grader. Men, men så har vi fått mera snö, (tyvärr) istället för den stränga kölden och mera är på kommande. Kanske man nog skulle välja snön i stället för kölden, om man fick välja. Trots vinterns påfallande närvaro så närmar sig våren dag för dag och när vi gått in i februari månad, så verkar våren mycket närmare, inombords.

Småfåglarna verkar inte ännu ha kommit igång på matningarna, efter köldperioden. Mycket lungt idag i skogen.

fredag 29 januari 2010

Fotvärmare.


När jag besökte Hanna idag på morgonen i minus 25 graders köld och var klar med isjobbet kollade jag hur hon mådde, om allt var okay. Till min glädje och förvåning observerade jag något som jag inte sett tidigare. När Hanna lade sig att vila på isen såg jag att hon drog upp benen och fötterna och stack in dem under vingarna. Säkert ett bra sätt att värma kalla och frusna fötter. Månne det är något som Hanna har hittat på eller är det kanske vanligt?

torsdag 28 januari 2010

Vinter.


En ihållande kall och besvärlig vinter med -20 - -25 grader och hårda bitande vindar. Också den fjolårs gamla snön har kommit ner på nytt, men nu i nästan vågrät riktning, med andra ord så har det varit yrväder de senaste dagarna. Tur att man kör på oljeeldning nu, annars skulle man ha sett rött med all vedhantering. Och inte har man kommit sig ut till fågelmatningarna heller.

tisdag 26 januari 2010

Servade.........

.........Hannas pool lite idag på morgonen. Hanna verkade kry och pigg och badade så vattnet skvätte runt. Efteråt kopplade hon av på iskanten och stack huvudet under vingen och kanske slumrade till. Hon verkar ha stort förtroende för servicemännen.

lördag 23 januari 2010

Ekorren........

...... är rödbrun på ovansidan men blir vintertid gråare, i vissa nordliga områden helt grå. Variationer i pälsfärg gör att vissa stammar är mörkare eller gråare.

Pälsen skiftas två gånger årligen. Vinterpälsen är tjockare och längre, och har också markanta örontofsar vilket andra ekorrarter saknar.

Pälsen på ungdjur är svartbrun eller rödbrun.

(Texten lånad)

fredag 22 januari 2010

Dagens notering.



Så är vi där igen, nu smäller det i knutarna och vintern tar struptag på oss igen. Också livet uti naturen får känna av kung Bores ilska. Ån är så gott som torrlagd, inget nämnvärt genomflöde där nu. Befarar att fisklivet i "Rätsär" sjön kommer att få ta en hel del stryk i vinter.
På skogsmatningarna går alla dagar i samma spår. Lite avvikande från det normala bjöd idag, en hungrig ekorre på. Den kalasade, med god aptit, på den utlagda fågelmaten. Också den behöver en extra dos energi för att klara vinterkölden.

.

onsdag 20 januari 2010

Spanade idag igen....

.....på trädkryparen, som nu verkar ha blivit en favorit för mig. Jag satt på min stubbe idag igen och väntade en stund och visst kom den till samma träd igen. Jag nöjde mig med att titta på fågeln och lät kameran vara oanvänd denna gång. Jag har så många bilder på den lilla spjuvern så det får räcka för en tid framöver. Jag ser nu framemot att få syn på kungsfågeln som Hannu nämnde på sin blogg, så den får bli nästa utmaning.

(På bilden en sävsångare fotad under en kanottur senaste sommar.)

måndag 18 januari 2010

Trädkryparen.

Efter gårdagens mer eller mindre misslyckade fotografering av trädkryparen, tänkte jag att dagens tema får bli trädkryparfotografering. Traskade iväg till samma plats som igår, satte mig ner och inväntade den supersnabba krabaten. Det blev en kall väntan i morgonens -12 graders köld. Småningom kom den lilla krabaten för att stilla sin hunger, för den verkar också gilla solrosfrön. Men att sitta stilla så man fick några skapliga bilder, det kunde den inte. Men några bilder fick man iallafall, så man får vara nöjd. Kanske det blir flera, vem vet?
( Kolla vilken fin kamuflering den har ).

söndag 17 januari 2010

Dagens fågelmatning/skådning.


I lite blåsigt och kyligt väder gjorde jag min obligatoriska (m0tions) runda också idag. Samma stigar som trampats tidigare gicks idag också, för småfåglarna måste ju få sin dagliga fröranson. Redan vid Paradiso möttes jag av ett par hungriga tofsmesar och talgoxar, som glatt hälsade på mig (tror jag ). Borta i skogen var det riktigt livat, vid matplatserna. Tofsmesar i mängder raskade runt och plockade i sig av godsakerna som jag hade med mig. Också titor och andra mesfåglar var ovanligt pigga idag. Till och med trädkryparen lät sig motvilligt fotograferas. Också den en kvick liten rackare, som alltid försvann bakom trädstammen, när man skulle knäppa en bild. Men ett par måttligt dåliga bilder fick jag på den.

( här är dagens observationer )

lördag 16 januari 2010

Nötskrika ( Päärokråko)


35 cm. En brokig, duvstor fågel med så karakteristisk fjäderdräkt att den knappast kan förväxlas med andra fåglar. Något mindre än en kaja. Rödgrå med klarblå vattrad vingfläck. Pannan svartvit, strimmad. På hjässan en fjädertofs, vita stjärttäckare rätt bakom de blåmattade fjädrarna, svarta vingkanter, ljusgrå översida.
Häckar i löv- och barrskog, hela landet, enstaka norra Lappland. Maj - juni.
I gran eller lövträd av kvistar och ris, mest björkris och fodras med rottrådar.
Stann- och strykfågel. Normalt stannfågel, men söker sig vanligen närmare bebyggelse vintertid.
( Mycket vanlig hos oss,)

fredag 15 januari 2010

Oljeeldning.


Under den senaste tidens köldperiod fick man slita och släpa med vedjobb och eldande, så att det minst sagt började smaka trä. När vi nu har en lite varmare period, lovade jag mig att nu skall gubben få lite ledigt från värmealstrandet. Inte blev det någon resa till söderns sol, men eldandet får vara nu en tid framöver och tändstickorna är lagda på hyllan. Värmepannan rensades och putsades och oljebrännaren monterades, så nu får man bara ligga och dra sig i värmen. Skönt med semester.

måndag 11 januari 2010

Poolen.

Offrade en stund idag också med att hjälpa Hanna, med hennes pool.

söndag 10 januari 2010

Hjälpverksamhet.

När dagen ljusnat och kaffet var avklarat, fick jag för mig att jag skulle rycka ut och hjälpa Hanna och kanske Hannu lite. Jag drog på mig mina gamla flugfiskestövlar och hämtade isbillen, satte mig i bilen och åkte till Hanna. Trots att jag för henne var en främmande och obekant figur, var hon lugn och självsäker och struntade blankt i mina förehavanden när jag plaskade runt och stampade och hackade sönder isen. Hanna tog det lungt och tog sig små vilopauser och stack huvudet under vingen och säkert slumrade till ibland.


Som parentes, ifall Hannu läser detta kan jag meddela att provportionerna av havren nog verkar duga åt Hanna.

lördag 9 januari 2010

Snabbkoll.


Den värsta kölden är över för denna gång och jag gjorde en snabbkoll på matningarna. Efter gårdagens ringa fågelbesök på matningsplatserna, verkade en del ha kvicknat till och infann sig till bespisningen. Åtminstone tofsmesarna och dom andra mesfåglarn var hungriga efter köldknäppen. Svartmesen behagade dock inte visa sig, åtminstone kunde jag inte upptäcka någon. Men som sagt så gjorde jag bara en snabbkoll.

fredag 8 januari 2010

"Hanna"


Jag for lite senare till Fossas och kollade hur "Hanna" har det. Kunde bara konstatera att nog är hon i "pissi".

-31,8 grader.


Ännu kallare idag. Jag gjorde min vandring till matningarna idag igen, trots den bitande kölden. Lungt på matningsplatserna, endast ett par talgoxar och någon nötskrika trotsade kölden och vågade sig fram för att äta av fröna. Inga tofsmesar och svartmesar syntes till. Har dom inte klarat av den svåra köldperioden, eller sitter dom uppe i någon tät gran och kör på sparlåga för att spara på energin? På en del matningar var gårdagens fröransoner helt orörda, vilket inte är riktigt normalt.
Undrar hur "Hanna" klarar kölden? Mistänker att det öppna vattnet krymper för varje dag.

torsdag 7 januari 2010

-30


Faaaan..... -30 grader. Har månne klimatuppvärmningen avstannat?

tisdag 5 januari 2010

Fossas igen.


-20 grader, alltså ganska rejäl vinterköld, halvklart väder. Jag var och tankade bilen och gjorde samtidigt en sväng till Fossas åbro. Vilket glädjande sammanträffande att jag råkade besöka stället samtidigt som två stycken uttrar höll på att intaga dagens måltid i närheten av bron. Vilken tur att man igen fick beskåda dessa ganska skygga djur och två stycken samtidigt dessutom. Kanske blivande föräldrar till flera småuttrar?

Så hade svanen "Hanna" också återvänt till det ursprungliga stället. Kanske börjar det bli knapert om öppet vatten nu när den stränga kölden håller så idogt i sig. Hoppas den klarar sig
till våren.

måndag 4 januari 2010

Mera snö.


När jag tittar ut genom fönstret ser jag att det börjat vräka ner det där vita som jag tycker att skulle räcka till nu. Så har vi ju bara början på januari, så vem vet hur mycket vi ännu får av den himmelska gåvan. Okay... visst har våren kommit varje år och snön smälter bort, men nog verkar det motbjudande när man ser hur arbetet ramlar ner från skyn.

lördag 2 januari 2010

Uttrar.


Efter gårdagens utterobservation kan jag inte låta bli att publicera ett klipp ur en video som jag filmade för något år sedan, av ett par uttrar, nere vid ån.


fredag 1 januari 2010

Vinterdag.


Med nästan klart väder och strålande solsken mitt på dagen, dock en bitande köld på -15 grader, börjar vi det nya decenniet, året 2010. Trots kölden gjorde jag mitt dagliga besök i närmiljön. Mina "trodor" börjar vara ganska bra upptrampade, så inga problem att nå skogsmatningsställen.
Först måste ändå mina minkfällor vittjas och när jag närmade mig ån observerade jag genast något som jag trodde var en mink som höll på att smaska i sig något som den hämtat ur vattnet, troligen en fisk. Vid närmare betraktning av minken kunde jag lite tveksamt konstatera att det rörde sig om en utter, vilket gladde mig mycket. Jag tog några bilder på den , men på grund av morgonskymningen blev kvaliteten inte den bästa.




Lite rengöring efter frukosten inte så dumt.




Efteråt gjorde jag en snabbvisit till Fossas, där strömstaren också höll på att stilla sin hunger med ideliga dykningar i det kalla vattnet.

Ingen dålig förstadag på det nya decenniet.