onsdag 21 april 2010

Romantik och dramatik.


Nu på våren utspelas en hel del dramatik i naturen när djur och fåglar planerar inför sommarens familjetillökningar. Hanarna strider och jagar varandra för att få behålla sina utvalda damer för sig själva. Därtill hör ju också att få visa upp hur vackra och starka dom är, för att sedan få föra sina egna gener till följande generation.

Jag satt ikväll nere vid ån och beskådade kniphanarnas vilda jakt på varandra, fram och tillbaka outtröttligt. Honan följde lungt med skådespelet på avstånd och tycktes ha sin partner färdigt utvald. Troligtvis var det en rivaliserande hane som hade trängt in på deras revir och skulle jagas bort. Och visst hade dom redan tagit bostället i besittning, för medan jag satt där och beskådade skådespelet, flyger honan upp och rakt in i en holk som jag satt upp för något år sedan. Sannolikt är det samma par som häckade i holken ifjol. Också då utspelades samma procedur, med vilda jakter och strider. Man får hoppas att häckningen lyckas i år och knipornas antal ökar med några stycken.

Också bland andra fåglar utspelas slagsmål och vilda jakter för att vinna sin utvaldas gunst. På bilden två sädesärlor som prövar sin snabbhet och styrka.

Inga kommentarer: